Přihlášení

Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.


Odhalí osm vlastností vína. Rychleji

Martina Koziolová

Brněnský deník rovnost


Středa 19. Října 2011 – číslo 245

Brno – Jak zjistit, kolik je cukru, kyseliny nebo třeba tříslovin ve víně? Nová metoda, kterou vymyslel srbský student Masarykovy univerzity v Brně Miodrag Milovanovič a jeho skupina, to dokáže za několik desítek minut. Při jediném testu zhodnotí až osm vlastností vína, což byla ještě před nedávnem nepředstavitelná záležitost. „Dnes se vzorky vína buď vozí do laboratoří, nebo si vinaři dělají zdlouhavé zkoušky na cukr a kyselinu sami. Testy jsou však nepřesné a zbytečně složité,“ vysvětluje třicetiletý Milovanovič.
Nově má vinaři na vše stačit takzvaný vícekanálový biosenzor. „Ten se skládá ze dvou částí. Jedna je živá. Tvoří ji bioenzymy a buňky. Druhá je mechanická. Všechny zkoušky si pak najednou, snadno a hlavně přesně udělá vinař sám,“ říká student přírodovědecké fakulty.
Milovanovič přišel na tuto metodu především díky tomu, že se ve vinařské oblasti pohybuje. „Naše rodina se několik generací zabývá výrobou vína a já tento nápoj miluji. To je hlavní důvod, proč jsem se rozhodl výrobu vína vylepšit,“ vysvětluje. Projekt mohl v bohunickém kampusu dokončit díky stipendijnímu programu Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu. „Nejspíše v dubnu příštího roku už budou známé výsledky a nový systém analýzy si nechám patentovat,“ popisuje další plány mladý vědec.
O tom, zda bude tento projekt úspěšný, rozhodne především praxe. Předseda svazu vinařů Jiří Sedlo potvrdil, že by se s touto metodou dalo v budoucnosti pracovat. „Důležité je tento způsob řádně otestovat a prověřit jeho účinnost. V případě, že bude plně funkční, je možné, že jej vinaři v budoucnu využijí,“ tvrdí Sedlo.
Vygenerované za: 0.06 sekund
450,555 návštěv